Skolbiblioteket

På biblioteket kan du...

• Söka information i olika ämnen
  • Få handledning i informationssökning
  • Använda biblioteket i undervisningen
  • Läsa tidningar och tidskrifter
  • Låna böcker
  • Studera i lugn eller tyst miljö

Öppet skoldagar från 07.00

Våra böcker och tidskrifter är särskilt utvalda för att du ska kunna lösa dina arbetsuppgifter i skolan, men det finns också sådant du kan läsa för nöjes skull.

Resurser

Kontakta biblotekarie där det står "lösenord krävs"

Bibliotekskataloger

Värnamo biblioteks mediekatalog
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sök böcker som finns i kommunens bibliotek via länken ovan

Librislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sök bland alla utgivna böcker i Sverige

Länksamlingar

Länkskafferietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har många nyttiga länkar för elever och skola, sorterade på ämnen.

Referensbokenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har användbara länkar och tips för information och översättning.

Länktips!

Globalislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är FNs sida för att delge fakta om länder, konflikter, statistik m.m.

Uppslagsverk på skolan

Följande uppslagsverk kan du komma åt om du surfar på kommunens Wifi:

Alex författarlexikon
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Läs om olika författare och deras tid.

Nationalencyklopedin - NE.se
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Faktagranskat uppslagsverk ofta indelat i två svårighetsnivåer, ordböcker, och filmer om olika ämnen. Du kan skapa eget konto för att logga in hemifrån. Klicka på pilen vid inloggningen i högra hörnet.

Övriga uppslagsverk
Faktagranskat engelskt uppslagsverk indelade i tre nivåer på textens svårigheter och djup samt många andra länktips kan du få via Biblioteksteamets onenote / Skolportalens biblioteksrum.

Databaser och fakta

Artikelsök

Sök bland artiklar i tidningar och tidskrifter från Sverige

Logga in på Teams>Biblioteket>Artikelsöksfliken (finns även i Onenoten)

Bibblanguidarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Databaser och informationskällor av referenskaraktär

Divaportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sök bland svenska högskoleuppsatser

Forskning.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nationell webbplats för forskningsinformation

Globalislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om länder och aktuella konfliter i världen.

Globalportalen länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tematisk info om världens länder, mänskliga rättigheter, utvecklingsfrågor och globala sammanhang från 30 svenska organisationer

Landguiden länk till annan webbplats

länder i fickformat online

Referensguidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Röda korsets guide för referenser och källhänvisningar i löpande text.

Att låna

I bibliotekskatalogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du söka böcker som finns både på gymnasiebiblioteket och på alla övriga bibliotek i Värnamo kommun. Lånetiden är sex veckor. Om du behöver boken längre så meddelar du biblioteket

Böcker som är utlånade kan du reservera. Om du inte återlämnar dina lån i tid får du en påminnelse. Skulle du inte lämna tillbaka boken/böckerna efter andra påminnelsen, skickar vi en räkning på 300 kr per bok.

Du är ansvarig för dina lån till dess att du lämnat tillbaka till bibliotekets personal.

För allas trivsel

Tänk på att biblioteket är en plats för arbete och studier. Vi strävar efter en lugn arbetsmiljö för alla.

• dämpad samtalston
  • mobiltelefoner ska vara avstängda
  • vänligt och respektfulla bemötanden mellan elever och mellan elever och personal

Fråga gärna bibliotekarierna om du inte hittar det du söker!

Annelie Hermansson
Bibliotekarie
Annelie.C.Hermansson
@edu.varnamo.se

Lissandra Rickemark
Bibliotekarie och IKT-pedagog
Lissandra.M.Rickemark
@edu.varnamo.se

Eller kontakta oss på:
figy.biblioteket@varnamo.se

Biblioteket på FIGY

Vårens boktips

In i skogen- Jean Hegland

Miljöförstöringar, krig och resursslöseri har gjort att USA är på gränsen till en samhällskollaps. Människors liv förändras drastiskt och det enda viktiga är att överleva.

I boken får vi följa systrarna Nell och Eva, skrivet ur Nells perspektiv. Innan samhällskollapsen levde de ett normalt och tryggt liv tillsammans med sina föräldrar utanför samhället Redwood. Nell studerar flitigt inför antagningsproven till Harvard University och har goda chanser att komma in. Eva vill bara dansa balett och drömmer om ett danssolo. Nu har de bara varandra som sällskap och lever knapert utan elektricitet eller tillräckligt med mat. Men än har inte hoppet lämnat dem.

En verklighetstrogen och välskriven skildring om människans starka envishet och kamp för överlevnad, samtidigt som boken förmedlar det viktiga budskapet om att hoppet är det sista som lämnar oss. Detta är möjligheten att få kliva in i en dystopi innan och inför en samhällskollaps.

/Tilde Aune
PS. Se filmtrailern härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, men läs boken först!

Biblioteket på FIGY

"Äpplet" : Eva Stefanowicz, Göran Erlandsson