Humanistiska programmets studieresa till Rom 2015!

Efter en veckas intensiv resa är det Humanistiska programmetslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster elever i andra och tredje årskurs tillbaka på svensk mark. De tio eleverna lämnade ett kallt och regnigt Sverige bakom sig förra söndagen och anlände på kvällen till ett varmt och hektiskt Rom. De fullföljde därmed en tradition som funnits i Europa sedan antiken; kulturella bildningsresor till en av den västerländska civilisationens mittpunkt.

Måndagen gick under temat ”Det antika Rom” och innehöll besök på såväl Colosseum, Forum Romanum som Capitolinska museerna. Värmen och alla turister till trots fick eleverna en känsla för den storslagenhet, makt och rikedom som under de senaste 2000 åren samlats i Rom. Rom erbjuder fantastiska möjligheter att se offentlig och privat konst och arkitektur på ett sätt som många andra städer i världen saknar. Efter en lång dag till fots i gassande sol på antika kullerstenar och moderna avenyer smakade en italiensk middag gott. Med all antik, medeltida, motreformatoriska och moderna arkitektur och konst i minnet avslutades dagen sent på Piazza Navona för närmare studier och reflektioner kring Roms offentliga estetik och barocka utsmyckning. Det var ett trött men lyckligt gäng som tog buss 70 hem till det enkla hotellet för några timmars sömn.

Tisdagen gick under temat ”De många språkens Rom” och studiebesöket i Vatikanen denna dag utgjorde huvudnumret. I det antika Rom samlades alla dåtidens stora språk på Forum och de trånga gatorna. Idag kan man lyssna till alla världens språk i Vatikanstaten. Tillsammans med amerikaner, spansk- och portugistalande sydamerikaner, européer, afrikaner, asiater vandrade FIGY:s elever längs Vatikanmuséets pråliga konstsamlingar och rika utsmyckning. Det Sixtinska kapellet med Michelangelos världsberömda målningar utgjorde en av höjdpunkterna. Efter en lätt lunch stod Petruskyrkan och en vandring längs med Tibern och Castel Sant’ Angelo på schemat. Dagens avslutades på Piazza Navona med reflektioner och studier av språken och kommunikationssätten i det mångkulturella Rom.

Onsdagen hade ”Det moderna Rom” som tema och var tänkt att ge eleverna en bild av identiteter och livet i den pulserande storstaden. Dagen inleddes tidigt på Campo de´ Fiori, den intensiva matmarknaden i sydvästra delen av innerstaden. Via apostlahästar, bussar och Metro rörde vi oss sedan reflekterande genom Rom från väst till söder, från söder till öst och norr. På vägen hanns även Pantheon och Bernins marmorelefant på Piazza della Minerva med. Efter ett kort besök i den stora parken Villa Borghese i norra Rom tog Margareta Ohlson-Lepscky emot oss vid Svenska Institutet i Rom. Vid Institutet fick vi en rundvandring i den vackra miljön och bland de fantastiska samlingar som svenska forskare samlat ihop i form av material och kunskap om Italien under 75 år. Efter en lång promenad i varmt regn till Metrostationen och lite middag gavs det åter möjlighet att inta Piazza Navona. Denna kväll riktades elevernas blickar, reflektioner och skrivande mot alla de normer, relationer och identiteter (gamla-unga, kvinnor-män, individer-familj) som de funnit i Rom.

Torsdagen gick under temat ”Det stilla Rom”. Tidigt lämnade vi morgonrusningen i Rom och tog via Termini Metro och tåg sydväst ut. Bland vackra pinjeträd ute på ”landsbygden” ligger Ostia Antica. Det var en gång i tiden Roms huvudhamn men övergavs omkring 300 e.Kr. Staden som en gång i tiden hade 100 000 invånare är bevarad i sin antika utformning och ger en glimt av det antika livet. Under klarblå himmel och med en lätt bris från Medelhavet blev detta ett stilla men lärorikt studiebesök, bland annat med ett test av akustiken i en antik teater. Efter ett kort besök i staden Lido med sin vackra pir ut i Medelhavet for vi tillbaka till Rom för en sista kväll. Efter ett kort besök vid Fontana di Trevi, som tyvärr var under restaurering, och middag avslutades kvällen i ett varmt men intensivt regn på Piazza Navona. Kvällens reflektioner och skrivande som rörde sig kring den inre resa och mötet med sig själv som alla resenärer gör fick ske i skydd av paraplyer och på buss 70 genom Rom.

Fredagen den 25:e tog vi ”arrivederci” av Rom och 12 timmar senare anlände vi till Värnamo station; trötta och lite frusna men glada och tacksamma för veckans vistelse i en underbar och annorlunda kultur. Den yttre och inre resan har varit lärorik för alla och visat att de humanistiska bildningsresorna som skett till Rom i över 2000 år fortfarande äger en inre kraft.

// Eleverna i HU13 och Hu14 tillsammans med Patrice Wahlin och Tobias Wirén