Elever på studiebesök i Arras gruppbild

Elever som läser franska åkte till Arras!

Den 31 mars kl.07.46 var det åter igen dags för Arrasutbyte. Tolv förväntansfulla elever möttes med stora packade väskor på stationen för att börja sin resa mot Paris

Eleverna bodde en vecka hos en fransk familj i Arras, som ligger sjutton mil norr om Paris. Veckan gav eleverna många nya erfarenheter och lärdomar, både positiva och negativa. Utbytet mellan Lycée Gambetta och Finnvedens gymnasium har pågått i 26 år

I år besökte eleverna Eiffeltornet, Trocadéro, Sacré cœur och Marais-kvarteren i Paris, skolan Lycée Gambetta, Louvre Lens, två muséer om första världskriget, underjordiska gångar under Arras, Vimy och Arras stad m.m. Några elever fick förmånen att besöka Brügge tillsammans med sina franska värdfamiljer.

Utbytet gav många kulturella och språkliga erfarenheter, men även historiska. Eleverna har tittat på konst, kindpussats och smakat fransk mat. Under den veckan vi besökte Arras uppmärksammade staden att det var 100 år sedan ”Slaget i Arras”, den 9 april 1917, vilket var ett genombrott i skyttegravskriget, som präglat hela den här regionen.

Vi besökte inte bara underjordiska gångar under Arras med tidsenliga hjälmar på huvudet, utan även en höghöjdshinderbana med hakar, selar och hjälmar. Under skräckblandad förtjusning klättrade vi bland träden och åkte över vatten. Gruppen fick en härlig sammanhållning som vi kommer att få mycket glädje av i vårt fortsatta studiearbete på Figy.

I Frankrike elever med hjälmarna på inför klättring bland trädtopparna 
Elever på resa i Frankrike gruppbild framför kyrka