Arrasutbyte med glädje och sorg

Det var med både glädje och sorg som vi åkte till Arras på utbyte med en liten grupp på 9 elever i början av oktober. Glädje för att eleverna som vanligt fick tillfälle att utveckla både sin franska och engelska, lär sig historia, kultur och samhällskunskap, skapar nya kontakter och erfarenheter; sorg eftersom det var sista gången vi åkte dit.

De nio franskeleverna från Figy har bott hos sina franska brevvänner i Arras. Målet med resan var att dels stärka det kulturella utbytet mellan de båda skolorna och dess elever, dels att förbättra och levandegöra elevernas kunskaper i franska språket, något som det lyckade utbytet verkligen har bidragit till.

Under sin vistelse i norra Frankrike besökte eleverna bl.a., Vimy (en park, som nu tillhör Kanada, där minnet av de kanadensiska trupperna under första världskriget bevaras) och Paris. Dessutom fick många av eleverna åka på fina utflykter tillsammans med sina familjer bl.a. till Lille, den franska norra kusten och platser som på olika sätt berördes under 1:a och 2:a världskriget. Ett annat besök gick till Carrière Wellington, underjordiska gångar som användes under första världskriget.
Våra studiebesök handlade inte bara om de båda världskrigen utan vi besökte även Louvren i Paris och en av filialerna till det världsberömda muséet i Lens, det så kallade Louvre Lens.
Ett riktigt ansträngande tillfälle var höghöjdsbanan i Arras, som gav både mersmak och mjölksyra.

Ansvariga som var med på resan vill tacka alla elever för ett utmärkt uppförande. Ni var fantastiska ambassadörer för Figy och Sverige. / Jannie Hjortstam och Maria Johansson