Gymnasial lärlingsutbildning    

Ger det bästa av arbetslivet och gymnasieskolan

- Att lära på ett annat sätt

Lärlingsutbildningen ger dig de bästa förutsättningarna för ditt framtida yrkesliv genom att kombinera lärande i skola och arbetsliv. Du lär dig samma saker som om du går yrkesprogrammet i skolan, men du gör det i en annan miljö och på ett annat sätt.

På Finnvedens gymnasium erbjuder vi dig att läsa ett yrkesprogram med inriktning lärling inom många av våra yrkesprogram. Skolan ger dig de grundläggande kunskaperna inom ditt yrke och lärlingsföretaget tar dig vidare i din kunskapsutveckling och ger dig det senaste inom branschen.

Din tid ute på företaget, arbetsplatsförlagd lärande (APL), planeras och dokumenteras tillsammans med dig, dina lärare och den utsedda handledaren på företaget. Du har själv stora möjligheter att vara med och välja mellan olika arbetsplatser inom din bransch, vi vet av erfarenhet att valet av APL- plats har en avgörande roll för hur väl du som elev trivs och utvecklas inom ditt framtida yrke. Genom att du är ute mer tid på en arbetsplats som lärling har du möjlighet att bygga ett brett kontaktnät i yrkeslivet, samtidigt som du får din yrkesexamen. Som lärling har du även möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Lärlingsersättning
Du som går en lärlingsutbildning kan söka ett lärlingsbidrag från CSNlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är upp till 1000 kr per månad, utöver ditt vanliga studiebidrag. Bidraget är tänkt som ett extra stöd för dig som lärling i samband med din APL på ett företag.

Du kan välja följande lärlingsutbildningar:
Bygg- och anläggningsprogrammet inriktningar: Husbyggnad, Mark- och anläggning, Plåtslageri, Måleri
El- och energiprogrammet inriktningar: Automation
Fordons- och transportprogrammet inriktningar: Lastbil och mobila maskiner
Handels- och administrationsprogrammet inriktningar: Administration och service, Handel och service 
Hantverksprogrammet inriktning: Övriga hantverk (programmet erbjuds endast som lärling) 
Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktningar: Bageri och konditori, Färskvaror, delikatesser och catering
VVS- och fastighetsprogrammet inriktning: VVS (programmet erbjuds endast som lärling) 

För mer information kontakta respektive programs programlagsledare