Finansiering och bidrag
Det finns olika studiestöd och bidrag som du kan söka när du studerar på gymnasiet. Här hittar du information om studiemedel, studiebidrag, extra tillägg, inackorderingsstöd och skolkort.
Under gymnasietiden får du vanligtvis ekonomiskt stöd från Centrala studiestödnämnden (CSN). Studiestödet från CSN innehåller tre delar, studiebidrag, studiemedel och extra tillägg. Du kan också vara berättigad till inackorderingsstöd från CSN eller din hemkommun. Du som reser har möjlighet att få ett skolkort. Om du har lång resväg mellan ditt hem och närmsta hållplats finns det ytterligare bidrag att ansöka om.
Studiebidrag
För att vara berättigad till studiehjälp ska du studera på heltid. det betyder att du måste närvarar på de lektioner som finns på schemat.
Du behöver inte ansöka om studiebidraget, den betalas ut som längst till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Bidraget betalas ut i 10 månader per läsår via din bank, den sista bankdagen varje månad (september-juni). Om du är myndig betalas bidraget ut till dig. Om du är omyndig betalas bidraget ut till din förälder/vårdnadshavare. Om du inte har fyllt 16 år betalas barnbidrag ut till och med det kvartal du fyller 16 år. Kvartalet därefter får du studiebidrag.
Extra tillägg
Utöver det generella studiebidraget kan du ansöka om extra tillägg. CSN beslutar om ett extra tillägg kan ges utifrån dina och dina föräldraras ekonomiska förhållanden.
Studiemedel
Studiemedel kan du ansöka om hos CSN inför höstterminen det år du fyller 20 år. Fyll i ansökan på CSN:s webbplats innan vårterminens slut. Studiemedel innehåller två delar, en bidragsdel och en lånedel.
Du kan ansöka om studiemedel på CSN:s webbplats.
Bidragsdel
Du får en bidragsdel som du inte behöver betala tillbaka. Vid terminsstart behöver du skriva på en studieförsäkran som CSN antingen skickar till dig i ett brev, eller som du får skriva ut från CSN:s webbplats om du valt att ansöka med e-legitimation. Även skolan ska skriva på och stämpla studieförsäkran. CSN betalar inte ut pengar innan du har skickat in en påskriven studieförsäkran.
Om du är vårdnadshavare och studerar samtidigt kan du söka om tilläggsbidrag för studerande med barn.
Lånedel
Om du behöver mer pengar till din försörjning kan du låna hos CSN. Det du lånar ska du betala tillbaka efter att du slutat gymnasiet. Om du avbryter dina studier kommer det ett återkrav på pengar som utbetalats till dig för tid efter studieavbrottet, både bidragsdel och lånedel. Det finns också olika tilläggslån att välja.
Återbetalningsskyldighet
Vid studieavbrott, om du flyttar eller fått bidraget på felaktig grund, är du som bidragsmottagaren alltid återbetalningsskyldig. Gäller både studiehjälp och studiemedel.
Aktuella belopp
Besök gärna CSN:s hemsida för att se beloppen för studiehjälp och studiemedel
Inackorderingsstöd
Om du går på en friskola
Om du går på en friskola ska du ansöka om inackorderingstillägg hos CSN, du behöver uppfylla vissa villkor för att få inackorderingsstödet. Du kan läsa mer om det på CSN:s webbplats
Om CSN beviljar ansökan har du inte rätt för ersättning för dagliga resor (skolkort) och ersättning mellan hem och hållplats från din hemkommun. Om du har fått ett skolkort måste det omedelbart lämnas tillbaka till skolan annars kommer du att bli återbetalningsskyldig.
Om du har en lång resväg eller lång restid
Om du går på en kommunalägd eller regionägd gymnasieskola, är folkbokförd i Värnamo kommun och har en lång resväg (minst 4 mil) eller lång restid (skoldag + restid = överstiger 11 timmar per skoldag), kan du ansöka om inackorderingsstöd hos Värnamo kommun. Ansökan måste avse minst fyra skolveckor i följd.
Inackorderingsstödet utgår för nio månader totalt, fyra månader på hösten och fem månader på våren. Utbetalning sker månadsvis. Stödet betalas ut till och med vårterminen du fyller 20 år.
Om du har blivit andrahandsmottagen enligt skollagen 16 kap. § 43-44, 47 har kommunen ingen skyldighet att betala ut inackorderingstillägg.
Du måste inför varje nytt läsår lämna in en ny ansökan. Ansökan lämnas till Barn- och utbildningsförvaltningen på Värnamo kommun. Bidrag utbetalas en gång per termin till myndig elev eller till förälder för omyndig elev.
För att få ersättning för höstterminen ska ansökan vara inlämnad till Barn- och utbildningsförvaltningen senast 31 december och för vårterminen senast 30 juni. Läs mer om inackorderingsstöd och Värnamo kommuns riktlinjer på kommun.varnamo.se
Om du inte är folkbokförd i Värnamo kommun ska du ansöka i din hemkommun.
Om inackorderingsstödet betalas ut på felaktiga grunder
Om ansökan beviljas har du inte rätt för ersättning för dagliga resor (skolkort) och ersättning mellan hem och hållplats. Om du har fått ett skolkort måste det omedelbart lämnas tillbaka.
Beslut om inackorderingstillägg grundar sig på de uppgifter som har lämnats in av vårdnadshavare eller myndig elev. Om tillägget betalas ut på felaktiga grunder blir betalningsmottagaren återbetalningsskyldig. För att undvika det är det därför mycket viktigt att omedelbart anmäla ändrade förhållanden till Barn- och utbildningsförvaltningen när du:
- Väljer att istället få ersättning för dagliga resor (skolkort)
- Avbryter studierna
- Byter skola
- Flyttar hem eller till flyttar till annan kommun
- Minskar studieomfattningen från heltid till deltid
Skolkort
Villkor för att du ska få skolkort:
- du ska ha rätt att få studiehjälp enligt studiestödslagen
- studera på heltid
- du måste vara bosatt utanför Värnamo tätort
- din kortaste väg till skolan måste vara minst 6 kilometer
- du kan inte få ett skolkort samtidigt som du får inackorderingsstöd
Kortet gäller för två resor per dag inom giltighetsområdet (zongränsen).
Skolkort vid växelvis boende
Om du studerar på en gymnasieskola och har växelvis boende kan du ha rätt till skolkort. Med växelvis boende menas att du vistas ungefär lika mycket tid hos båda dina vårdnadshavare och att boendet är varaktigt.
Skolkort kan erhållas om avståndet mellan gymnasieskolan och adressen är minst 6 km och du har inte fyllt 18 år. Båda vårdnadshavarna ska vara folkbokförda i Värnamo kommun. Skolkortet som delas ut kan användas 2 veckor/månad.
Vid förändrad folkbokföringsadress under läsåret ska skolkortet lämnas tillbaka omgående om villkoret för 6 km inte längre uppfylls. Annars riskerar vårdnadshavarna att bli återbetalningsskyldiga. Skolkortet ska lämnas tillbaka när eleven har fyllt 18 år.
Bidrag till resor mellan hem och hållplats
Om du har uppfyllt villkoret för rätt till skolkort och har minst 6 kilometer enkel resa mellan hemmet och närmsta hållplats kan du få bidrag för den sträckan. Bidraget betalas ut en gång per termin via bank till förälder eller till dig om du är myndig. Bidraget kan inte kombineras med inackorderingsstöd.
Ansökan om bidrag
Ansökan ska lämnas in varje nytt läsår. För höstterminen senast 31 december och för vårterminen senast 30 juni. Om du inte är folkbokförd i Värnamo kommun ska du ansöka i din hemkommun. Ansök om bidraget på e-tjänsten kommun.varnamo webbplats
Redovisa körjournal
Om du blir beviljad bidraget ska du skicka in körjournaler där du fyller i vilka dagar du har kört. Körjournalerna ska lämnas in när terminen är slut. För höstterminen senast 31 december och för vårterminen senast 30 juni. Du hittar e-tjänsten på kommun.varnamo webbplats
Kontakt
Har du frågor om CSN?
Om du har frågor eller funderingar som handlar om CSN är du välkommen att skicka e-post till lina.karppinen@edu.varnamo.se
Har du frågor om skolkort eller bidrag?
Har du frågor om skolkort/inackorderingsbidrag/bidrag mellan hem och hållplats är du välkommen att skicka e-post till marie.ahsberg@edu.varnamo.se
Skriv ut
- Uppdaterad: 12 september 2024
- Marie Åhsberg
- marie.ahsberg@edu.varnamo.se